A hét startup vállalkozása: Helpific!

A Geenius nevű észt digitális portál a hét startup vállalkozásává választotta a Helpific platformot. Az általuk publikált interjút teljes terjedelmében közöljük ebben a bejegyzésben magyarul.


Mi a Helpific nagy ötlete?

A Helpific egy online platform ami embereket köt össze. Embereket, akik segítségre szorulnak azokkal, akik készek segítséget nyújtani a hétköznapokban. 

A kezdeményezés egy társadalmi vállalkozás, ami a helyi közösségeket mobilizálja. Az ötlet a tallinni  Garage48 kreatív hub "Enable" hackathon rendezvényén született, melyre olyan az ICT technológiával összefüggő ötleteket vártak, amivel jobbá tehetjük a fogyatékossággal élő emberek életét. Észtországban nagyon erős a startup kultúra, az innovációnak ezt a hatékony módját szerettük volna kiterjeszteni a jóléti szektorra is. A kezdeményezés a sharing economy model alapján, közösségi erőforrásokat mozgósít, és közvetlenül köt össze embereket.

A Helpific koncepciója azon a meggyőződésen alapul, hogy a hagyományos jóléti rendszereknek egyre inkáb az állampolgárok aktív részvétele felé kell elmozdulnia. A Helpific nem egy segélyszervezet vagy önkénteseket alkalmazó civil szerveződés. Mi egy hibrid modell mentén az innovatív startup kultúra sajátosságait kötjük össze a civil szervezetekre jellemző szociális érzékenységgel. Nem kívánunk versenytársai lenni a hagyományos szociális szolgáltatásoknak. Szakszerű segítséget, terápiát, különböző kezeléseket és ellátási formákat továbbra is a professzionális segítő szervezetek hivatottak nyújtani. Azonban a hétköznapokban van egy sor olyan kihívás, élethelyzet, amikor nem feltétlenül professzionális szakmai segítségnyújtásra, hanem jelenlétre és emberi odafordulásra van szükség. Bevásárlás, szállítás, ház körüli segítségnyújtás, kísérés rendezvényekre, vagy egyszerűen társaságul szegődni valakihez. Ha ilyen feladatokban a szomszédságban élők egymásra találnának, számos teher lekerülne a professzionális segítők válláról is.

Amit mi csinálunk, az elsősorban az ún. társadalmi tőke növekedését szolgálja. Olyan kapcsolatokat próbálunk létrehozni a helyi közösségekben, melyek erősítik a fogyatékossággal élő emberek pozícióit, és hozzájárulnak egy erősebb befogadóbb társadalom létrehozásához. A Helpific egy közvetítő szerepet tölt be. A platform használatával gyorsan, kényelmesen és biztonságosan találhat egymásra segítő és segítséget kérő. Úgy tekintünk magunkra, mint a szociális terület Uberje vagy Airbnb-je azzal a különbséggel, hogy mi nem a kaliforniai high-tech cégek mentalitásával vágtunk bele ebbe a kezdeményezésbe. A Helpificben nagyon erős a társadalmi haszon szempontja.

Kik jelentenek konkurenciát számotokra?

Teljesen ugyanígy működő platformot egyelőre nem találtunk a piacon. A fogyatékossággal élő emberek rendszerint helyi önkormányzatoktól, állami vagy civil fenntartású szolgáltatásoktól a jóléti ellátórendszer keretében kapnak segítséget, vagy ezek hiányában családjuk gondoskodására vannak utalva.

Ma már világosan látszik, hogy még a jól működő jóléti államok sem tudnak lépést tartani az ún. tartós gondozási szükségletekkel. Új megoldásokra van szükség, meg kell erősítenünk a helyi közösségek támogató potenciálját. 

Találtunk számos kezdeményezést, melyek hasonló elven vagy hasonló célcsoportot célozva működnek. Vannak portálok, ahol visszajelzést lehet adni az elérhető szolgáltatásokról, ilyen módon informálva az újonnan érkező igénybevevőket. Ilyen az angliai Care Opinion kezdeményezés. Számos platform van a világon, mely önkéntes vállalásokra ad lehetőséget. Ilyen a Velping, de például figyelemreméltó a magyar Mi Utcánk kezdeményezés is, ami a szomszédsági kapcsolatokat hivatott előmozdítani. A holland We Helpen platform nagyon hasonlóan működik a Helpific alapötletéhez, de nem specifikusan egy meghatározott célcsoportott céloz meg mint mi.

A Helpific egy olyan célcsoport számára hozott létre szolgáltatást, mely általában kívül esik a fejlesztők érdeklődésén. Mi kifejezetten a fogyatékossággal élő és mentális problémával küzdő emberek számára hoztuk létre ezt a platformot, az ő önálló életvitelüket kívánjuk szorosabb szociális kapcsolatokkal elősegíteni. Egy sajátos kombinációja ez a közösségfejlesztésnek és a megosztáson alapuló új gazdasági modelleknek, mely megítélésünk szerint a jelenleginél jóval nagyobb hatással lehet a jövőben jóléti rendszerekre. Másrészről a Helpificnek van egy üzleti terve is. Fenntartható modellben gondolkodunk, ami befektetői érdeklődésre is számot tarthat. A fenntarthatóság és a társadalmi haszon egyenlő súllyal szerepel a terveinkben. Eddig elsősorban a peer-to-peer kapcsolódásokat lehetővé tevő platformunk fejlesztésére koncentrálunk, de 2017-ben két új termékkel jelenünk meg. Ezek az elsősorban segítő szakembereket szolgáló Helpific Professional és a közösségfejlesztők, közösségi aktivisták részére fejlesztett Helpific Community Development lesznek.

Mi teszi a Helpificet különlegessé?

A korábban már említett hibrid modell, az ICT technológiát segítségül hívó modern sharing economy modell és egy hagyományos jóléti terület találkozása a miénk. A szociális ellátások területe eddig kívül esett mindazon a rendkívül innovatív és progresszív fejlesztési folyamaton, amit Észtországban az eltelt 15 évben tapasztalhattunk. Ideje felzárkóznunk a tempóhoz ezen a területen is. A digitalizáció, az internet alapú megoldások az élet minden területén megjelennek, nem jelent ezalól kivételt a jóléti szektor sem. Miközben rengeteg pénzt fektetünk az ICT területbe egyre nagyobb súllyal merül fel a társadalmi felelősségvállalás vagy a környezetvédelem kérdése is. Egyre több befektető és üzletember ismeri fel, hogy ezeknek a jelentőségét, a korábbi egydimenziós üzleti szempontok mellett szélesebb összefüggések jelenlétét. 

Kik dolgoznak a Helpific csapatában?

A Helpific alapító igazgatója Keiu Roosimägi, aki emellett praktizáló ügyvéd és fogyatékosügyi aktivista Észtországban. Az alapítók között van a Helpific nemzetközi fejlesztéséért felelős igazgató, Bugarszki Zsolt, aki főállásban a Tallinni Egyetemen oktat szociálpolitikát. Az ügyfélkapcsolatokért a szintén alapítóként jelenlévő Triin Üksvärav felel, aki eredetileg pszichológus, míg az IT fejlesztésekért Anton Anikin szoftvetfejlesztő felel.

Szorosan támogatják a munkánkat Jüri Lehmets és Tom Rüütel, akik tapasztalati szakértőként a kezdetektől részt vesznek a fejlesztésben és nagyon sokat köszönhetünk nekik. Az ő hozzájárulásokkal jutottunk oda, hogy ma már több mint 350 alkalommal sikeresen kötöttünk össze segítőket és segítségkérőket Észtországban. 

Ma már összesen 7 országban működik Helpific team, elsősorban önkéntesek részvételével, akik segítségével a Helpific ma már a nemzetközi piacralépés küszöbén áll. Komoly előkészületek folynak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Ukrajnában, Németországban és Finnországban is, ahol lelkes szakemberek és újabban egyetemi intézmények is csatlakoztak a fejlesztési programunkhoz. A közeljövőben jelentős előrelépésre számítunk nemzetközi téren is.

Kik a kezdeményezés befektetői és mennyi pénzt sikerült eddig összegyűjteni?

Jelenleg néhány kisbefeketővel rendelkezünk, akik hozzájárulása nagyon sokat segített az induláskor. Hoztunk egy tudatos döntést, miszerint nem minden körülmények között fogadunk el befektetői ajánlatokat. Eltérően más startup kezdeményezésektől, mi nem azért hoztuk létre ezt a platformot, hogy azt egy nagyobb cég vagy befektető mihamarabb felvásárolja, és busás nyerességet termeljünk. Mi nem kézműves hamburgert vagy egy újabb játékprogramot árulunk, mi a jövőt akarjuk alakítani. Mi imádjuk, amit csinálunk, hosszú távban gondolkodunk és mivel már az elején megtapasztaltuk milyen hatással van a platform azok életére, akik használják alig várjuk, hogy még több emberhez eljuttassuk a kezdeményezést. Hálásak vagyunk azoknak a vállalkozóknak, cégeknek és szakembereknek, akik eddig is nagyon sokat segítettek a fejlesztésben, tudással ötletekkel, eszközökkel, nem egy esetben anyagi hozzájárulással is. Kormányzati és üzleti partnereink is vannak. Amikor valami nagyszerű dolgot teszel, előbb utóbb megjelennek a támogatók is. Mi készen állunk...

Hogyan tesztek szert bevételre a platformból?

A bevételi konstrukció nagyon egyszerű az alapszolgáltatásnál. Közvetítői díjat számolunk fel azoknál a segítségkéréseknél, ahol az díjazás ellenében történik. Az eltelt másfél év felhasználói adatait elemezve azt látjuk, hogy a segítségkérések 60% önkéntes segítségnyújtást szeretne, azonban a felhasználók 40% kész fizetni a segítségért. Esetükben közvetítői díjat számolunk fel.

Mitől gondoljátok, hogy a Helpific egyike azoknak a kevés startupoknak, amik nem mennek tönkre röviddel az alapítás után?

A Helpific team tagjai olyan emberek, akik magas szinvonalú tudással bírnak a szakterületükön. Nagyon gyümölcsözőnek bizonyult és rengeteg új kapcsolatot hozott, hogy nagyon különböző területekről jöttünk. A team és a teamtagok erős elköteleződése a kulcsa annak, hogy a Helpific nem adja fel. Sok startup hamar befektetéshez jut, elköltenek rengeteg pénzt és lehuzzák a rolót, amikor az elfogy. Amikor a nulláról építesz fel valamit és nem áll rendelkezésedre nagy befektetett tőke, akkor leszel igazán kreatív és találsz megoldásokat. 2014 őszén indultunk. Azt is érezzük, hogy nagy a felelősségünk. Egy ilyen projektből nem lehet csak úgy kilépni. És nekünk eszünk ágában sincs.


Mire van most leginkább szükségetek?

Most indítottunk el egy észt közösségi finanszírozás kampányt, amihez csatlakozókat, támogatókat várunk. Bízunk a közösség erejében és támogatásában, újabb forrásokra van szükségünk, hogy továbbfejleszthessük a platformot.

Mit fogtok tenni az elkövetkező 12 hónapban?

Egy pilot program keretében bevezetjük a Helpific platformot Horvátországban. Két új termékünk jelenik meg, a Helpific Professional és a Helpific Community Development, a meglévő platformon pedig hamarosan megjelenik a felhasználói visszajelzéseket kezelni képes rendszer, megújul a belépési rendszer és lehetővé válik a fizetés ellenében nyújtott szolgáltatások lebonyolítása is. A platform hamarosan elérhető lesz applikáció formájában is, és előrelépésre számítunk a külföldi piacokon való megjelenésben is. Nagyon ígéretes fejlemények vannak az Egyesült Államokban, Angliában, Magyarországon, Szlovákiában és Ukrajnában, ugyanakkor kicsit megakadtunk Finnországban és Németországban. Nagyon különböző az, ahogyan egyes országok politikai, szociális és kulturális közege reagál egy ilyen kezdeményezésre. Rengeteg munka van ezzel. Finnország csak 80 km-re van Tallinntól mégis ég és föld a Helpific platform megítélése és mozgástere a két országban. Mi azon dolgozunk, hogy minél több helyre eljussunk, és ezeken a helyeken érzékelhető változást hozzunk azoknak az életében, akik regisztrálnak a patformra. 


Keiu Roosimägi
CEO
helpific.com




Comments

Popular Posts