Hírek Horvátországból

Andrea Kantolic, Dalibor Fijan, Radmila Stojanovic Basic

Örömmel mutatjuk be az új Helpific Croatia teamet. Mindhárman a horvát Susret Egyesületnél dolgoznak. Ez az egyesület lett a Helpific kezdeményezés partnerszevezete Horvátországban.

A Susret 2006-ban alakult azzal a céllel, hogy mentális problémával élő embereknek nyújtsanak segítséget a Zágrábban. Támogatott lakhatási lehetőségek voltak első szolgáltatásaik. A közösségben nyújtott szociális szolgáltatások különösen fontosak azért, hogy megelőzzék a mentális problémában érintett emberek intézménybe kerülését, segítsenek az intézményekben élőknek visszatértni a közösségbe, és hozzájáruljanak a mentális problémák körüli stigmák felszámolásához. A Susret több más szervezettel együttműködésben járul hozzá az önálló életvitel elősegítéséhez Zágrábban.


A Susret Egyesület összesen öt lakással rendelkezik Zágrábban, ahol felkészült stáb segíti a lakókat.

A Helpific platform azzal a céllal jött létre, hogy a modern technológia eszközeivel adjon választ a jóléti ellátórendszer jelenlegi kihívásaira. Az eltelt évtizedekben a nagy létszámú intézmények bezására alapjaiban alakította át a tartós gondozást nyújtó szolgáltatásokat. Közösségi-alapú szolgáltatások vették át az intézmények helyét, és azok az emberek, akik korábban kiszorultak az élet szinte minden területéről, lehetőséget kaptak, hogy kialakítsák önálló életüket a közösségben. 

A Susret Egyesülettel együttműködésben immár Horvátországban is azon dolgozunk, hogy minél több kapcsolódást hozzunk létre, valódi kapcsolatokat teremtsünk fogyatékossággal és mentális problémával élő emberek valamint a helyi közösségek tagjai között. 

Comments

Popular Posts