InDaHouse



Nem régiben interjút készítettünk az InDaHouse kezdeményezés programvezetőjével Furzsinával. A kérdéseket és válaszokat itt olvashatjátok:

1. Foglald össze, kérlek, pár mondatban a kezdeményezés lényegét azoknak, akik még sosem hallottak az IDH-ról.

Az InDaHouse Hungary egy önkéntes program. Az a célja, hogy borsodi kis falvakban élő gyerekeket önkéntesek segítsenek a tanulásban. Minden pénteken egy csapat önkéntes Hernádszentandrásra utazik és azzal tölti a hétvégéjét, hogy 110 gyereknek tart fejlesztő foglalkozásokat. Azt szeretnénk, ha a hátrányos helyzet nem határozná meg egy gyerek esélyeit, képességeit.

2. Hány emberrel és milyen körülmények között indult el a program?

Eredetileg ketten indítottuk el az InDaHouse-t, a saját pénzünkből, lelkesedésből. Havonta utaztunk Perére, ahol néhány önkéntessel együtt foglalkozásokat szerveztünk az ott élő gyerekeknek.

3. Hol tart most az IDH?

Ma már 110 gyerekkel dolgozunk, 4 faluból, 123 önkéntes segítségével. Mindenki mást tesz hozzá: van, aki feladatlapot vagy foglalkozástervet ír, van aki Skype-on tart foglalkozásokat, van, aki mentorként segít egy-egy gyereket és vannak, akik havonta vagy kéthavonta Hernádszentandráson töltenek egy hétvégét, a gyerekekkel. E közben építjük azt a Gyerekközpontot, ami a következő évtizedekben stabil hátteret ad majd a munkánknak.

4. Milyen igény hívta elő az IDH-projektet, és az elmúlt idők során miként módosult ez az igény?

Szeretnénk a hátrányos helyzetű gyerekek esélyeit hatékonyan növelni. Hisszük, hogy minden gyermek egyenlő és egyenlő jogok, egyenlő esélyek illetik meg őket. Ezért kezdtük el és ezért csináljuk ma is.

5. A projekt életre hívása és megtartása során milyen nehézségeket kellett leküzdenetek?
Egy ekkora projektet életre hívni és működtetni mindig sok gonddal és aggodalommal jár. Rengeteget tanultunk az elmúlt években. A legfontosabb, hogy mindig minden felmerülő problémához úgy állunk hozzá, hogy meg fogjuk tudn oldani, és ez eddig mindig így is lett. Csapatban dolgozunk, így valóban mindent könnyebb megoldani, mint egyedül. Ki kellett vívnunk a helyiek bizalmát, meg kell oldanunk a program anyagi és emberi erőforrásbeli fenntarthatóságát. Ezeket emelném ki a temérdek megoldandó helyzet közül.

6. Mennyiben kontrolláljátok az önkéntesek munkáját? Gondolok egyrészt arra, hogy mi biztosítja a tanítani, segíteni vágyó önkéntesek egyenletes színvonalát, másrészt arra, hogy ne mozduljon el a történet a fekete munka irányába?
Az önkéntesség messze van a fekete munkától, hiszen ha feketén dolgoztatsz valakit, annak pénzt fizetsz. Az önkéntesség lényege az, hogy az ember a szabadidejéből, önként, a saját belső motivációi miatt segít. Mivel mindenki azért jön, hogy jobb legyen a világ, nekünk csak az a dolgunk, hogy ehhez minden támogatást megadjunk, mind módszertanilag, mind emberileg. Az új önkénteseket régi, szenior önkéntesek és koordinátorok segítik, ők figyelnek arra, hogy a gyerekek megfelelő színvonalú feladatlapokat és foglalkozásokat kapjanak.

7. Mit tudsz mondani azok számára, akik szeretnénk bekapcsolódni a munkátokba; akár intézmények, akár magánszemélyek hol miként tudnak csatlakozni hozzátok?
A FB oldalunkon a legkönnyebb velünk kapcsolatba lépni: www.fb.com/indahousehungary

Comments

Popular Posts